Χρησιμοποιούμε cookies για να θυμόμαστε τις επιλογές σας και για να βελτιώνουμε την εμπειρία σας.

Μάθετε περισσότερα, μεταξύ άλλων για τις διαθέσιμες δυνατότητες: Πολιτική για τα cookies.

 2106201 199
    Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών
  Κερκύρας 1 & Ελ. Βενιζέλου
 2106203 199

Ακολούθησέ μας

Twitter-icon.png   

Instagram

Ενισχύστε μας...

    ...με ένα απλό κλικ

 

Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δικαιούχος:

"Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών"

IBAN:

GR70 0172 0830 0050 8309 2694 420

BIC/SWIFT:

PIRBGRAA

 

Ιστορική Αναδρομή - Πυρασφάλεια Εκάλης

 

1978-1998

                                                                                         
Μακρόχρονη παράδοση στην πυροπροστασία. „Επάνδρωση Πυροφυλακείων, Οχήματων από Μόνιμους Υπαλλήλους. Πυρκαγιές 1998 – Έκκληση εθελοντών.
 
 

2000 - Ίδρυση της Ο.Ε.Δ.Δ.

 
 
 
Η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2000 έπειτα από προσπάθειες 2 χρόνων και με αφορμή τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 1998. Ο Εθελοντής Πυροσβέστης Κούνης Απόλλωνας σε συνεργασία με την Δήμαρχο Εκάλης, Σπηλιωτοπούλου Βασιλική έθεσαν τις βάσεις για την σύσταση υβριδικής ομάδας πυροπροστασίας αποτελούμενης από μόνιμους οδηγούς και από Εθελοντές Δασοπυροσβέστες. Μετεξελίχθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο η μακρόχρονη παράδοση της Κοινότητας στην πυρό-πρόληψη και πυροπροστασία που από το 1978 έως το 2000 λειτουργούσε αμιγώς με μόνιμους υπαλλήλους.
 
 
 
 
 
Η Δασοπυρόσβεση ήταν ο κύριος στόχος της ομάδας και επιτυγχάνονταν χάρη στην παραχώρηση των τριών (3) πυροσβεστικών οχημάτων της Κοινότητας για αυτό το σκοπό. Ήδη την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, η Ο.Ε.Δ.Δ. αντιμετώπισε συνολικά 127 συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της, εφόσον το 2000 ήταν μια χρονιά χαρακτηρισμένη από έξαρση των πυρκαγιών λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έντασης ανέμων και χαμηλής σχετικής υγρασίας.
 
 
 

Την ίδια χρονιά όμως, έγινε σαφής η επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση και εξοπλισμό της ομάδας, εφόσον οι Εθελοντές επενέβαιναν χωρίς πείρα ή προστατευτικό εξοπλισμό και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, αλλά με έντονη τη διάθεση και θέληση να προσφέρουν. Το 2001 η Ο.Ε.Δ.Δ. εντάσσεται στον αντιπυρικό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ως συμπληρωματική δύναμη, συντονισμένη από το 199 Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.).      

 

 

 

 

 

Φυσικά αυτό πολλαπλασίασε τον αριθμό και τα είδη των συμβάντων που καλούνταν να αντιμετωπίσει η ομάδα. Ενδεικτικά, εντός του 2001 η Ο.Ε.Δ.Δ. επενέβη για πρώτη φορά σε τροχαία ατυχήματα, αστικές πυρκαγιές, διασώσεις καθώς και αντλήσεις υδάτων.

 

 

 

 
 

2001

 

Τα συμβάντα της περιοχής από το 2001 μέχρι το 2005 μειώθηκαν αισθητά. Ενώ όμως ο αριθμός τους μειώθηκε, κάτι που εν μέρει δείχνει την πετυχημένη λειτουργία της ομάδας, ταυτόχρονα, η επικινδυνότητα και ποικιλομορφία των επεμβάσεων έκαναν σαφή την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εξοπλισμό.

    

 
 
 
     

2008-2009

Το 2008 η ομάδα πήρε την μορφή του συλλόγου μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και από το 2009 είναι ενταγμένη στο μητρώο αναγνωρισμένων εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.