Κίμωνας Παντελίδης

Πρόεδρος

Φραγκάτος Πέτρος

Γεν. Γραμματέας

Δερτιλής Γεώργιος

Έφορος Αποθήκης & Υλικών

Φοίβος Μπαρτσιώκας

Αντιπρόεδρος

Τάσος Αναστασόπουλος

Έφορος Πειθαρχικού

Κασίμης Ευάγγελος

Ταμίας

Φραντζής Ιωάννης

Έφορος Δημ. Σχέσεων

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΟΕΔΔ

Έτος 2000 - Ίδρυση της Ο.Ε.Δ.Δ.

Η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2000 έπειτα από προσπάθειες 2 χρόνων και με αφορμή τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 1998. Ο Εθελοντής Πυροσβέστης Κούνης Απόλλωνας σε συνεργασία με την Δήμαρχο Εκάλης, Σπηλιωτοπούλου Βασιλική έθεσαν τις βάσεις για την σύσταση υβριδικής ομάδας πυροπροστασίας αποτελούμενης από μόνιμους οδηγούς και από Εθελοντές Δασοπυροσβέστες. Μετεξελίχθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο η μακρόχρονη παράδοση της Κοινότητας στην πυρό-πρόληψη και πυροπροστασία που από το 1978 έως το 2000 λειτουργούσε αμιγώς με μόνιμους υπαλλήλους.

Η Δασοπυρόσβεση ήταν ο κύριος στόχος της ομάδας και επιτυγχάνονταν χάρη στην παραχώρηση των τριών (3) πυροσβεστικών οχημάτων της Κοινότητας για αυτό το σκοπό. Ήδη την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, η Ο.Ε.Δ.Δ. αντιμετώπισε συνολικά 127 συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της, εφόσον το 2000 ήταν μια χρονιά χαρακτηρισμένη από έξαρση των πυρκαγιών λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έντασης ανέμων και χαμηλής σχετικής υγρασίας.

Την ίδια χρονιά όμως, έγινε σαφής η επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση και εξοπλισμό της ομάδας, εφόσον οι Εθελοντές επενέβαιναν χωρίς πείρα ή προστατευτικό εξοπλισμό και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, αλλά με έντονη τη διάθεση και θέληση να προσφέρουν. Το 2001 η Ο.Ε.Δ.Δ. εντάσσεται στον αντιπυρικό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ως συμπληρωματική δύναμη, συντονισμένη από το 199 Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.).    

 

Φυσικά αυτό πολλαπλασίασε τον αριθμό και τα είδη των συμβάντων που καλούνταν να αντιμετωπίσει η ομάδα. Ενδεικτικά, εντός του 2001 η Ο.Ε.Δ.Δ. επενέβη για πρώτη φορά σε τροχαία ατυχήματα, αστικές πυρκαγιές, διασώσεις καθώς και αντλήσεις υδάτων.

'Ετος 2001-2005

Τα συμβάντα της περιοχής από το 2001 μέχρι το 2005 μειώθηκαν αισθητά. Ενώ όμως ο αριθμός τους μειώθηκε, κάτι που εν μέρει δείχνει την πετυχημένη λειτουργία της ομάδας, ταυτόχρονα, η επικινδυνότητα και ποικιλομορφία των επεμβάσεων έκαναν σαφή την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εξοπλισμό.

 

Έτος 2008-2009

Το 2008 η ομάδα πήρε την μορφή του συλλόγου μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και από το 2009 είναι ενταγμένη στο μητρώο αναγνωρισμένων εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Γίνε κι εσύ μέλος της Ο.Ε.Δ.Δ.

Success! Message received.

577826_10151553000272053_653115970_n.jpg